Windows

Windows is een populaire familie van besturingssystemen (OS) ontwikkeld door Microsoft. Het is al jaren een dominante speler op de markt voor personal computer (PC) besturingssystemen. Hier volgen enkele belangrijke punten en historische informatie over Windows:

 

Inleiding: Microsoft Windows werd voor het eerst geïntroduceerd op 20 november 1985, met de release van Windows 1.0. Het was aanvankelijk ontworpen als een grafische gebruikersinterface (GUI) die bovenop het MS-DOS-besturingssysteem van Microsoft draaide. Het doel was om computers gebruiksvriendelijker te maken door een grafische interface te bieden met vensters, pictogrammen en een muisaanwijzer.

 

Evolutie: Windows heeft in de loop der jaren talloze iteraties en updates ondergaan. Enkele van de meest opvallende versies zijn Windows 3.1, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10. Windows 11 werd eind 2021 aangekondigd en uitgebracht. .

 

Architectuur: Windows-besturingssystemen zijn ontworpen voor zowel desktop- als serveromgevingen. De architectuur omvat een kernel (het kerngedeelte van het besturingssysteem), een gebruikersinterface (shell) en een breed scala aan systeemhulpprogramma's en applicaties. Windows biedt ondersteuning voor multitasking, omgevingen met meerdere gebruikers en een verscheidenheid aan hardwareapparaten.

 

Gebruikersinterface: Windows staat bekend om zijn grafische gebruikersinterface, die een Startmenu (of Startscherm in sommige versies), taakbalk, bestandsverkenner en een verscheidenheid aan bureaubladaanpassingsopties omvat. Bij elke nieuwe versie introduceert Microsoft vaak wijzigingen en verbeteringen in de gebruikersinterface.

 

Softwarecompatibiliteit: Windows wordt veel gebruikt vanwege de uitgebreide softwarecompatibiliteit. Het ondersteunt een enorm ecosysteem van applicaties, waaronder productiviteitssoftware, games, ontwikkeltools en meer. Veel bedrijven vertrouwen op Windows voor hun desktop- en serveromgevingen vanwege deze softwarecompatibiliteit.

 

Beveiliging: Beveiliging is de afgelopen jaren een belangrijk aandachtspunt geweest voor Microsoft. Ze hebben verschillende beveiligingsfuncties en updates geïntroduceerd om Windows-gebruikers te beschermen tegen malware, virussen en andere bedreigingen. Windows Defender, een ingebouwd antivirusprogramma, is zo'n beveiligingshulpmiddel.

 

Updates en ondersteuning: Microsoft brengt regelmatig updates en patches uit voor Windows om de prestaties te verbeteren, bugs op te lossen en beveiligingsproblemen aan te pakken. Ze bieden ook versies voor langetermijnondersteuning (LTS) voor zakelijke klanten die een stabiele en veilige omgeving nodig hebben.

 

Cloudintegratie: Microsoft heeft zijn clouddiensten, zoals OneDrive en Azure, geïntegreerd in Windows, waardoor gebruikers hun gegevens eenvoudig in de cloud kunnen opslaan en openen.

 

Edities: Windows wordt geleverd in verschillende edities die zijn afgestemd op verschillende gebruiksscenario's. Deze omvatten Home, Pro, Enterprise, Education en meer, elk met zijn eigen reeks functies en licentievoorwaarden.

 

Mobiele en embedded versies: Windows is aangepast voor verschillende apparaten, waaronder smartphones (Windows Phone, later Windows 10 Mobile), tablets en embedded systemen. De aanwezigheid van Microsoft op de mobiele markt is echter beperkt vergeleken met concurrenten als Android en iOS.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...