SSL

SSL, een afkorting voor Secure Sockets Layer, is een standaardtechnologie voor het beveiligen van een internetverbinding en het beschermen van gevoelige gegevens die tussen twee systemen worden verzonden. Dit voorkomt dat criminelen gegevens kunnen lezen en aanpassen die worden overgedragen, inclusief potentiële persoonlijke informatie. De twee systemen kunnen een server en een cliënt (bijvoorbeeld een winkelwebsite en een browser) zijn of twee servers (bijvoorbeeld een applicatie met persoonlijk identificeerbare informatie en een server voor bedrijfsgegevens).

SSL maakt gebruik van encryptie-algoritmen om gegevens tijdens de overdracht te versleutelen. Deze veilige verbinding verzekert de gebruiker dat zijn informatie privé en veilig zal blijven. In de praktijk betekent dit dat de gegevens die u naar een website verzendt, zoals uw creditcardinformatie, beveiligd zijn en niet onderschept kunnen worden. Een website die gebruik maakt van SSL, heeft meestal 'https' voor de URL en toont een slotpictogram in de adresbalk van een browser.

SSL is van essentieel belang voor het beschermen van websites, vooral die te maken hebben met gevoelige informatie. Dit kan betrekking hebben op financiële transacties, het indienen van belastinggegevens, het delen van gezondheidsinformatie of het verstrekken van andere persoonlijke gegevens.

Terwijl SSL de gegevensoverdracht versleutelt, biedt het ook authenticatie. Dit betekent dat u er zeker van kunt zijn dat u uw gegevens naar de juiste server en niet naar een imitator stuurt. Hiervoor gebruikt SSL een SSL-certificaat.

Op te merken valt dat SSL in de afgelopen jaren technisch is vervangen door Transport Layer Security (TLS), maar de term SSL wordt nog steeds vaak gebruikt bij het omschrijven van certificaat.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...