Wat is Ruby?

Ruby is een dynamische, objectgeoriënteerde programmeertaal die is ontworpen om eenvoudig en productief te zijn. De taal werd in de jaren '90 ontwikkeld door Yukihiro "Matz" Matsumoto in Japan. Een van de voornaamste designfilosofieën van Ruby is het bevorderen van programmeergeluk; het idee dat programmeren niet alleen effectief maar ook plezierig moet zijn. De taal is bekend om zijn elegante syntax die natuurlijk aanvoelt en gemakkelijk te lezen en schrijven is.

Ruby wordt veel gebruikt voor webontwikkeling, met name door het populaire Ruby on Rails framework, maar het heeft ook veel andere toepassingen zoals data-analyse, prototyping en automatisering. De taal is dynamisch getypeerd en garbage-collected, wat betekent dat je je niet druk hoeft te maken over het beheer van het geheugen.

Omdat Ruby een geïnterpreteerde taal is, is het relatief eenvoudig om direct code te schrijven en uit te voeren, wat de ontwikkelcyclus versnelt en het ideaal maakt voor rapid development. Hoewel het misschien niet zo snel is als gecompileerde talen zoals C of Java, biedt het een rijke set aan ingebouwde bibliotheken en een actieve gemeenschap van ontwikkelaars, wat de productiviteit verhoogt.

Voorbeelden

 1. Webontwikkeling met Ruby on Rails: Het meest bekende gebruik van Ruby is het Ruby on Rails framework voor het bouwen van webapplicaties.

  class UsersController < ApplicationController
   def show
    @user = User.find(params[:id])
   end
  end
 2. Scripting en Automatisering: Ruby is ideaal voor het schrijven van scripts die taken automatiseren.

  files = Dir.glob('*.txt')
  files.each { |file| puts "Processing #{file}" }
 3. Data-analyse: Met bibliotheken zoals RubyNum en SciRuby kan Ruby worden gebruikt voor data-analyse en machine learning.

  require 'narray'
  a = NArray.float(3,3).indgen!
 4. Testautomatisering: Met behulp van frameworks zoals RSpec en Cucumber kunnen geautomatiseerde tests worden geschreven.

  describe "Calculator" do
   it "adds two numbers correctly" do
    expect(add(2, 2)).to eq 4
   end
  end
 5. Web scraping: Ruby bibliotheken zoals Nokogiri maken het gemakkelijk om data van websites te extraheren.

  require 'nokogiri'
  require 'open-uri'
  doc = Nokogiri::HTML(open("https://example.com"))
 6. Spelontwikkeling: Met behulp van bibliotheken zoals Gosu kan men eenvoudige 2D-games maken.

  class MyGame < Gosu::Window
   def initialize
    super 640, 480
   end
  end

Ruby staat bekend om zijn flexibiliteit, leesbaarheid en elegantie, wat het een populaire keuze maakt voor veel verschillende soorten projecten. Van snelle prototyping tot complexe webapplicaties, Ruby biedt een rijke set aan tools en bibliotheken om elke taak efficiënt uit te voeren.


 

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...