416 – Range not satisfiable

HTTP status code 416, ook wel "Range Not Satisfiable" genoemd, is een clientfoutstatuscode die aangeeft dat de server de opgegeven range niet kan voldoen.

De client kan de 416 Range Not Satisfiable-statuscode herkennen aan de HTTP-statuscode in de response van de server. De statuscode wordt gevolgd door een lege regel en vervolgens door de headers van de response.

De 416 Range Not Satisfiable-statuscode is een belangrijke statuscode die wordt gebruikt om aan te geven dat de server de opgegeven range niet kan voldoen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de range buiten het bereik van het bestand ligt, of omdat de server alleen volledige bestanden kan verstrekken.

Voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer een 416 Range Not Satisfiable-statuscode kan worden gebruikt:

  • Een webserver kan een bestand alleen verstrekken in zijn geheel. Als een client een aanvraag verzendt om een gedeelte van een bestand te downloaden, retourneert de server een 416 Range Not Satisfiable-response.

  • Een API kan alleen volledige records verstrekken. Als een client een aanvraag verzendt om een gefragmenteerd record te downloaden, retourneert de API een 416 Range Not Satisfiable-response.

Veiligheid

De 416 Range Not Satisfiable-statuscode is een veilige statuscode. Het kan niet worden gebruikt om schade toe te brengen aan een client-applicatie.

Bijkomende details

De response-headers van een 416 Range Not Satisfiable-response bevatten vaak een Content-Range-header. Deze header bevat de beschikbare range van het bestand.

De 416 Range Not Satisfiable-statuscode is een belangrijk onderdeel van HTTP. Het maakt het mogelijk voor servers om clients te informeren over de beschikbare range van een bestand.

Vergelijking met 200 OK

De 416 Range Not Satisfiable-statuscode is vergelijkbaar met de 200 OK-statuscode. Beide statuscodes geven aan dat de aanvraag is verwerkt. Het belangrijkste verschil is dat de 416 Range Not Satisfiable-statuscode aangeeft dat de aanvraag niet is goedgekeurd omdat de range niet kan worden voldaan, terwijl de 200 OK-statuscode aangeeft dat de aanvraag is goedgekeurd.

Vergelijking met 400 Bad Request

De 416 Range Not Satisfiable-statuscode is vergelijkbaar met de 400 Bad Request-statuscode. Beide statuscodes geven aan dat de aanvraag niet is goedgekeurd. Het belangrijkste verschil is dat de 416 Range Not Satisfiable-statuscode aangeeft dat de aanvraag niet is goedgekeurd omdat de range niet kan worden voldaan, terwijl de 400 Bad Request-statuscode aangeeft dat de aanvraag niet is goedgekeurd omdat de aanvraag ongeldig is.

Overige informatie

De 416 Range Not Satisfiable-statuscode wordt vaak gebruikt door webmasters om clients te informeren over de beschikbare range van een bestand. Deze informatie kan worden gebruikt door de client om een nieuwe aanvraag te verzenden met een andere range.

Specifieke voorbeelden

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van wanneer een 416 Range Not Satisfiable-statuscode kan worden gebruikt:

  • Een webserver kan een bestand alleen verstrekken in zijn geheel. Als een client een aanvraag verzendt om een gedeelte van een bestand te downloaden, retourneert de server een 416 Range Not Satisfiable-response. De client kan dan een nieuwe aanvraag verzenden om het volledige bestand te downloaden.

  • Een API kan alleen volledige records verstrekken. Als een client een aanvraag verzendt om een gefragmenteerd record te downloaden, retourneert de API een 416 Range Not Satisfiable-response. De client kan dan een nieuwe aanvraag verzenden om een ander record te downloaden.

In deze voorbeelden is de opgegeven range niet beschikbaar. De server kan de aanvraag niet verwerken en retourneert een 416 Range Not Satisfiable-response om de client te informeren over het probleem.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...