412 – Precondition Failed

HTTP status code 412, ook wel "Precondition Failed" genoemd, is een clientfoutstatuscode die aangeeft dat een of meer voorwaarden in de aanvraag niet zijn voldaan.

De client kan de 412 Precondition Failed-statuscode herkennen aan de HTTP-statuscode in de response van de server. De statuscode wordt gevolgd door een lege regel en vervolgens door de headers van de response.

De 412 Precondition Failed-statuscode is een belangrijke statuscode die wordt gebruikt om aan te geven dat een of meer voorwaarden in de aanvraag niet zijn voldaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de resource is gewijzigd sinds de aanvraag is verzonden, of omdat de client niet over de vereiste machtigingen beschikt.

Voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer een 412 Precondition Failed-statuscode kan worden gebruikt:

  • Een webserver kan een bestand alleen accepteren als het bestandsformaat is overeengekomen. Als een client een aanvraag verzendt om een bestand te openen met een onjuist bestandsformaat, retourneert de server een 412 Precondition Failed-response.

  • Een API kan alleen een bestelling accepteren als de klant nog niet heeft besteld. Als een client een aanvraag verzendt om een bestelling te plaatsen, maar de klant heeft al een bestelling geplaatst, retourneert de API een 412 Precondition Failed-response.

Veiligheid

De 412 Precondition Failed-statuscode is een veilige statuscode. Het kan niet worden gebruikt om schade toe te brengen aan een client-applicatie.

Bijkomende details

De response-headers van een 412 Precondition Failed-response bevatten vaak een Precondition Failed-header. Deze header bevat informatie over de voorwaarden die niet zijn voldaan.

De 412 Precondition Failed-statuscode is een belangrijk onderdeel van HTTP. Het maakt het mogelijk voor servers om clients te informeren over de voorwaarden die niet zijn voldaan.

Vergelijking met 200 OK

De 412 Precondition Failed-statuscode is vergelijkbaar met de 200 OK-statuscode. Beide statuscodes geven aan dat de aanvraag is verwerkt. Het belangrijkste verschil is dat de 412 Precondition Failed-statuscode aangeeft dat de aanvraag niet is goedgekeurd omdat een of meer voorwaarden niet zijn voldaan, terwijl de 200 OK-statuscode aangeeft dat de aanvraag is goedgekeurd.

Vergelijking met 400 Bad Request

De 412 Precondition Failed-statuscode is vergelijkbaar met de 400 Bad Request-statuscode. Beide statuscodes geven aan dat de aanvraag niet is goedgekeurd. Het belangrijkste verschil is dat de 412 Precondition Failed-statuscode aangeeft dat de aanvraag niet is goedgekeurd omdat een of meer voorwaarden niet zijn voldaan, terwijl de 400 Bad Request-statuscode aangeeft dat de aanvraag niet is goedgekeurd omdat de aanvraag ongeldig is.

Overige informatie

De 412 Precondition Failed-statuscode wordt vaak gebruikt door webmasters om clients te informeren over de voorwaarden die niet zijn voldaan. Deze informatie kan worden gebruikt door de client om de aanvraag te corrigeren en opnieuw te verzenden.

Specifieke voorbeelden

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van wanneer een 412 Precondition Failed-statuscode kan worden gebruikt:

  • Een webserver kan een bestand alleen accepteren als het bestandsformaat is overeengekomen. Als een client een aanvraag verzendt om een bestand te openen met een onjuist bestandsformaat, retourneert de server een 412 Precondition Failed-response. De client kan dan een nieuwe aanvraag verzenden met een correct bestandsformaat.

  • Een API kan alleen een bestelling accepteren als de klant nog niet heeft besteld. Als een client een aanvraag verzendt om een bestelling te plaatsen, maar de klant heeft al een bestelling geplaatst, retourneert de API een 412 Precondition Failed-response. De client kan dan een nieuwe aanvraag verzenden nadat de klant een nieuwe bestelling heeft geplaatst.

In deze voorbeelden zijn de voorwaarden in de aanvraag niet voldaan. De server kan de aanvraag niet verwerken en retourneert een 412 Precondition Failed-response om de client te informeren over het probleem.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...