201 – Created

HTTP status code 201, ook wel "Created" genoemd, is een succesvolle statuscode die aangeeft dat de aanvraag is verwerkt en dat een nieuwe resource is gemaakt. De nieuwe resource wordt in de response-body teruggestuurd.

De client kan de 201 Created-statuscode herkennen aan de HTTP-statuscode in de response van de server. De statuscode wordt gevolgd door een lege regel en vervolgens door de headers van de response.

Om een 201 Created-statuscode te ontvangen, moet de client de POST-methode gebruiken.

De 201 Created-statuscode is een belangrijke statuscode die wordt gebruikt om aan te geven dat een nieuwe resource is gemaakt als gevolg van een HTTP-aanvraag.

Voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer een 201 Created-statuscode kan worden gebruikt:

  • Een aanvraag om een nieuw account aan te maken

  • Een aanvraag om een nieuw bestand te uploaden

  • Een aanvraag om een nieuwe resource te maken in een API

Veiligheid

De 201 Created-statuscode is een veilige statuscode. Het kan niet worden gebruikt om schade toe te brengen aan een client-applicatie.

Bijkomende details

De response-body van een 201 Created-statuscode bevat de nieuwe resource. De resource kan een JSON-object, een XML-document of een andere vorm van gegevens zijn.

De server moet de Location-header in de response terugsturen met de URL van de nieuwe resource. De client kan deze URL gebruiken om de nieuwe resource te openen of te bewerken.

De 201 Created-statuscode is een belangrijk onderdeel van HTTP. Het maakt het mogelijk voor clients en servers om nieuwe resources te creëren.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...