103 – Early Hints

HTTP status code 103, ook wel "Early Hints" genoemd, is een informatieve statuscode die aangeeft dat de server een aanvraag heeft ontvangen en dat de server waarschijnlijk een definitieve response zal terugsturen met de header fields die zijn opgenomen in de informatieve response.

Een voorbeeld hiervan is een aanvraag voor een webpagina. De server kan een 103 Early Hints-statuscode terugsturen met een Link-header die hints bevat over de resources die de webpagina zal gebruiken. De client kan deze hints gebruiken om deze resources alvast te preloaden, waardoor de pagina sneller geladen kan worden.

De client kan de 103 Early Hints-statuscode herkennen aan de HTTP-statuscode in de response van de server. De statuscode wordt gevolgd door een lege regel en vervolgens door de headers van de response.

Om een 103 Early Hints-statuscode te ontvangen, hoeft de client geen speciale headers in de aanvraag op te nemen.

De 103 Early Hints-statuscode is een nuttig hulpmiddel om de gebruikerservaring te verbeteren. Het kan de laadtijd van webpagina's verminderen door de client in staat te stellen resources alvast te preloaden.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van wanneer een 103 Early Hints-statuscode kan worden gebruikt:

  • Een aanvraag voor een webpagina

  • Een aanvraag voor een API-endpoint

  • Een aanvraag voor een andere resource die meerdere resources gebruikt

De 103 Early Hints-statuscode is een veilige statuscode. Het kan niet worden gebruikt om schade toe te brengen aan een client-applicatie.

Hier zijn enkele extra details over HTTP status code 103:

  • De server kan een 103 Early Hints-statuscode terugsturen voor elke aanvraag, ongeacht het type aanvraag.

  • De server hoeft geen inhoud in de response terug te sturen.

  • De client moet de aanvraag blijven volgen totdat de server een definitieve statuscode terugstuurt.

De 103 Early Hints-statuscode is een belangrijk onderdeel van HTTP. Het maakt het mogelijk voor clients en servers om de gebruikerservaring te verbeteren door de client in staat te stellen resources alvast te preloaden.

Nieuwe status code

HTTP status code 103 is een nieuwe status code die is gedefinieerd in RFC 8297. Deze status code is nog niet wijdverbreid in gebruik, maar wordt steeds vaker ondersteund door moderne webbrowsers en webservers.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...