Domeinnamen

Domeinnamen zijn unieke adressen op het internet die mensen gebruiken om toegang te krijgen tot websites. Ze vormen een cruciaal onderdeel van het webadres dat u invoert in een webbrowser om een website te laden.

Elke domeinnaam is uniek en staat voor een specifiek IP-adres. (Internetprotocol) dat verwijst naar de locatie van een server waar een site gehost wordt. Het bevindt zich na het protocol (http of https), gevolgd door "www.".

Als we dit op een technische manier uitleggen, is een IP-adres een reeks cijfers om servers op het internet te identificeren, zoals '192.0.2.1'. Echter kan het voor mensen lastig zijn om zulke cijferreeksen te onthouden. Domeinnamen zijn gemaakt om dit probleem op te lossen en een gebruiksvriendelijke interface te bieden voor het vinden van websites. Ze maken gebruik van woorden die eenvoudig te onthouden zijn.

Een domeinnaam kan worden onderverdeeld in verschillende delen:

Top Level Domain (TLD): Dit is het deel dat zich rechts van het "punt", zoals '.com', '.net', '.org', '.edu', etc. bevindt.

Second Level Domain: Dit is het deel dat onmiddellijk links van de TLD staat. Vaak is dit de naam van het bedrijf of het merk (bijv. 'google' in 'google.com').

Subdomein: Dit is het segment dat zich links van de second-level-domein bevindt. Het wordt vaak gebruikt om verschillende delen van een website te organiseren (bv. 'blog.google.com').

Enkele voorbeelden van domeinnamen zijn:

amazon.com: 'amazon' is de second-level domein en 'com' is de TLD.

wikipedia.org: 'wikipedia' is de second-level domein, en 'org' is de TLD.

news.bbc.co.uk: 'news' is een subdomein, 'bbc' is de second-level domein, en 'co.uk' is de TLD.

Samengevat, domeinnamen zijn essentieel voor het navigeren op het internet. Ze helpen internetgebruikers om eenvoudig de websites te vinden die ze zoeken, in plaats van te moeten onthouden en invoeren van lange reeksen cijfers.

Zijn domeinnamen altijd uniek?

Ja, domeinnamen zijn altijd uniek. Dit betekent dat geen twee domeinnamen hetzelfde kunnen zijn. Dit is cruciaal voor het functioneren van het Internet; elke domeinnaam staat voor een specifiek IP-adres, en als domeinnamen niet uniek zijn, dan zou het systeem van het Internet in de war raken.

Als regel geldt in feite: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Dit betekent dat de eerste persoon die een specifieke domeinnaam registreert, de houder van die domeinnaam wordt, en niemand anders kan diezelfde domeinnaam registreren, zolang deze actief is.

Het is ook vermeldenswaard dat, hoewel de domeinnaam zelf uniek is, dit niet betekent dat de pagina's van de website ook uniek moeten zijn. Websites kunnen dezelfde namen voor hun pagina's en subpagina's hebben, zolang deze zich onder hun unieke domeinnaam bevinden.

In sommige gevallen kan het zijn dat de domeinnaam die u wilt al bezet is, maar meestal zijn er genoeg alternatieven en variaties beschikbaar, dankzij de vele verschillende Top Level Domains (TLD's) die beschikbaar zijn, zoals .com, .net, .org, .edu, en vele anderen.

Hoe komt een website online?

Een gemaakte website komt online door een reeks stappen te volgen. Het begint meestal met het bedenken van een domeinnaam en het vinden van een hostingprovider. Hier zijn de stappen in detail:

Domeinnaam bedenken:

Voordat een website live kan gaan, moet je een unieke domeinnaam bedenken die nog niet geregistreerd is. Deze domeinnaam wordt het adres dat gebruikers in hun webbrowser typen om toegang te krijgen tot je website.

Zoek een hosting provider:

Nadat je een domeinnaam hebt bedacht, moet je op zoek naar een geschikte hostingprovider. Een hostingprovider is een bedrijf dat ruimte op een server biedt waar je websitebestanden worden opgeslagen.

Website online zetten met een FTP programma:

Om de bestanden van je website op deze server te krijgen, gebruik je een FTP-programma zoals Filezilla. Dit proces wordt soms 'uploading' genoemd.

Eenmaal op de server, moet de website worden gekoppeld aan de vooraf gekozen domeinnaam. Het proces van het instellen van een domeinnaam varieert meestal per hostingprovider, maar de meeste providers bieden uitgebreide handleidingen of ondersteuning om je hierbij te helpen.

Na al deze stappen is je website online en toegankelijk voor het publiek via de gekozen domeinnaam. Het is vermeldenswaard dat dit proces enigszins kan variëren afhankelijk van de specifieke hostingprovider en het soort website dat je maakt.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...