Bandbreedte

In computertaal beschrijft de term "bandbreedte" hoeveel gegevens er maximaal tegelijk via een internetverbinding kunnen worden verzonden. Het wordt ook gedefinieerd als de bit-rate meting van de transmissiecapaciteit via een netwerkcommunicatiesysteem. Dit betekent dat bandbreedte in feite de capaciteit van een netwerk is.

De bandbreedte wordt uitgedrukt in het aantal bits per seconde en kan dus inzicht geven in hoe snel een website laadt, hoe snel een bestand verstuurd kan worden, of hoe lang het downloaden van een bestand van het internet zou duren. De bandbreedte is gedefinieerd als de doorgeefcapaciteit van de internetverbinding en een groot deel ervan is belangrijk bij het downloaden van grote bestanden, zoals grafische of muziekbestanden.

In principe, hoe hoger de bandbreedte, hoe meer informatie kan worden verzonden in een bepaalde tijd, wat resulteert in een snellere transmissie van gegevens.

Hoe word het berekend?

De bandbreedte wordt berekend door de hoeveelheid gegevens die in een bepaalde periode (meestal één seconde) door een communicatiekanaal kan worden verzonden. De berekening van de bandbreedte is afhankelijk van factoren zoals het type netwerkverbinding, de kabellengte, de kwaliteit van de verbinding en het gebruikte medium (zoals koperkabels of glasvezel). In algemene termen wordt bandbreedte vaak gemeten in bits per seconde (bps) of, voor hogere snelheden, kilobits per seconde (Kbps), megabits per seconde (Mbps) of gigabits per seconde (Gbps).

Er zijn twee belangrijke soorten bandbreedtemetingen:

Theoretische maximale bandbreedte: Dit is de maximale hoeveelheid gegevens die door uw verbinding kan worden overgedragen onder ideale omstandigheden. Het wordt meestal door de internetprovider (ISP) vermeld in hun aanbiedingen. Bijvoorbeeld, een internetverbinding van 100 Mbps betekent dat onder ideale omstandigheden maximaal 100 megabits gegevens per seconde kunnen worden overgedragen.

Daadwerkelijke beschikbare bandbreedte: Dit is de werkelijke hoeveelheid gegevens die kan worden overgedragen, rekening houdend met netwerkcongestie, signaalverlies en andere factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden. De daadwerkelijke bandbreedte kan lager zijn dan de theoretische maximale bandbreedte vanwege het gebruik door andere apparaten, interferentie of afstand tot de service. Om de daadwerkelijke beschikbare bandbreedte te testen, kan men gebruik maken van online snelheidstesttools zoals Speedtest.net.

De bandbreedte kan dus worden berekend op basis van de gegevensoverdrachtsnelheid en de tijd die nodig is om een bepaalde hoeveelheid gegevens over te dragen. Voorbeeld: als een bestand van 500 megabytes (MB) 10 seconden nodig heeft om te downloaden, wordt eerst de grootte van het bestand omgezet in megabits (1 byte = 8 bits, dus 500 MB = 500 x 8 = 4000 megabits). De bandbreedte is dan 4000 megabits / 10 seconden = 400 Mbps.

Terug naar categorie
Een ogenblik geduld...