Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/hostwise.nl/public_html/backoffice/system/lib/class.database.php on line 18

Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home/hostwise.nl/public_html/backoffice/system/lib/class.database.php on line 100
Hosting informatie & advies | HostWise | Online back-upservices; uw data veilig achter slot en grendel.

ONLINE BACK-UPSERVICES; UW DATA VEILIG ACHTER SLOT EN GRENDEL.

28-08-08 | artikelen | Door admin

Online back-upservices; uw data veilig achter slot en grendel.

Bij bedrijven en particulieren neemt het aantal gedigitaliseerde gegevens toe en daarmee ook de behoeft om deze data veilig te stellen. Bedrijven springen hier op in door het starten van een online back-updienst. HostWise sprak met Ryan Kalkhoven van EveryBackup over de markt en zijn bedrijf. (PDF)

De tijden dat u uw bestanden op een cd zette lijken voorbij. Het aantal online back-updiensten groeit met de dag. Deze groei wordt gevoed door de behoefte om gemakkelijk data veilig te stellen en wordt mogelijk gemaakt door de opkomst van grootschalig breedbandinternet. Door virussen, hardwareproblemen, brand of een onvoorzichtige medewerker kan een bedrijf in één klap al zijn gegevens kwijt raken. Dan is het wel handig dat u een back-up achter de hand heeft.

Een back-updienst stelt u in staat een kopie te maken van de data op uw lokale computer of op uw server. Dit kan veelal automatisch zodat u niet vergeet een back-up te maken. De bestanden worden opgeslagen op de server van de desbetreffende dienst. Een back-up kan altijd gemakkelijk weer worden teruggehaald.

Geen back-up, weg data.

U zou verwachten dat elk bedrijf zorgvuldig omgaat met belangrijke data. Maar in de praktijk valt dit tegen volgens Ryan Kalkhoven van de back-upservice EveryBackup. “Met name bij de kleinere bedrijven is het een ondergeschoven kindje of nog nooit een punt van aandacht geweest. Door de sterke maar toch subtiele groei van ICT binnen het MKB zijn bedrijven door de jaren heen een stuk afhankelijker geworden van ICT. Eigenaren realiseren zich dat vaak niet.”

Bij menig bedrijf gaat men pas op zoek naar een back-upoplossing als het al een keer fout is gegaan. Één van de oorzaken van deze reactieve reactie is het prijskaartje dat verbonden is aan een goede backservice. “De hardware voor back-upoplossingen zijn helaas nog niet goedkoop,” aldus Kalkhoven. “Om het goed te regelen is een stuk ICT-kennis nodig en tevens een stuk discipline om iedere dag de back-up op een tweede locatie te bewaren.”

Midden en klein bedrijf vormt grootste doelgroep.

Kalkhoven haalde al even het MKB aan. Het MKB vormt voor diensten als EveryBackup de grootste doelgroep. De meeste leveranciers van een online back-ups zeggen met name in de markt van bedrijven tot plusminus vijftig werknemers successen te boeken. Deze ondernemingen hebben meestal niet voldoende kennis in huis om zelf in een back-upoplossing te voorzien.

Uiteraard hebben particulieren ook behoefte aan een goede back-upservice. Maar tussen de particuliere en zakelijke markt zitten grote verschillen. “In tegenstelling tot de data van bedrijven hebben met name de data van particulieren een sentimentele waarde,” zegt Kalkhoven. “Naast het verschil in waarde van de data zijn de data van een particulier vrij statisch. Bedrijven hebben iedere dag enkele of vele veranderingen. Daarmee is het voor een bedrijf belangrijk dat er iedere dag één of meerdere keren per dag een back-up wordt gemaakt. Particulieren maken zo nu en dan foto’s of willen graag privé-documenten bewaren.”

Opmerkelijk is dat particulieren in eerste instantie wel de grootste doelgroep vormden voor back-updiensten. De markt voor online back-upservices werd in het verleden dan ook afgedaan als een consumentenmarkt. De zakelijke markt koos meestal voor meer traditionele oplossingen zoals back-up op tape of disk. Nu vormt het MKB de grootste doelgroep. Grote ondernemingen houden het over het algemeen nog steeds bij traditionele oplossingen.

Privacy en betrouwbaarheid kwestie van versleutelen.

De verschuiving van een particuliere naar een zakelijke markt zorgt ook voor een verandering in het verwachtingspatroon van de klant. Met name op het gebied van privacy en betrouwbaarheid. Vanzelfsprekend stelt de zakelijke markt hieraan veel hogere eisen dan de particuliere. Een onderneming dient er vanuit te gaan dat zorgvuldig met bedrijfsdata om wordt gesprongen en dat derden er niet bij kunnen komen. “Onze klanten geven een digitale kopie van hun bedrijf aan ons,” zegt Kalkhoven “De software die wij gebruiken voor deze dienst is daar volledig op ingericht. Op de server of computer van de klant wordt de back-up, voordat deze naar ons wordt verstuurd, volledig versleuteld met een sleutel die alleen in handen is van de klant. Zonder deze sleutel kan niemand, zelfs wij niet, in de back-up kijken. Zodra dit versleutelde bestand klaar is voor verzenden zal er een versleutelde verbinding worden opgezet tussen onze back-upomgeving en de server of computer van de klant. Op die manier is ook het verzenden van de data goed beveiligd. Als de back-up is ontvangen wordt door de server of computer van de klant een controle uitgevoerd om te controleren of de back-up daadwerkelijk in goede orde is ontvangen”. 

Doormiddel van de versleuteling en controle van de bestanden die zijn gekopieerd kan een back-upservice als EveryBackup de privacy en betrouwbaarheid van de back-up garanderen. De gebruikte hardware en de opstelling van de apparatuur draagt tevens bij aan de betrouwbaarheid. EveryBackup heeft gekozen voor een Dell Fibre Channel storage platform. “Dit platform voorziet in een zeer betrouwbare opslagomgeving, een snelle toegankelijkheid en tevens volledig bedoeld is voor het huisvesten van veel data,” aldus Kalkhoven. “We gebruiken geen standaard harde schijven die in servers worden gebruikt, maar schijven die ontwikkeld zijn voor een storage-omgeving en daarmee kwalitatief een niveau hoger. Naast de hardwarespecificaties is ook de algehele opstelling van belang aangezien de beschikbaarheid hoog dient te zijn. Wij beschikken over twee locaties. Beide locaties bevatten de back-ups van onze klanten en leveren op die manier een redundante omgeving. Per locatie zijn tevens alle servers dubbel uitgevoerd, zodat we niet direct afhankelijk zijn van één apparaat of locatie.”

Toekomstverwachtingen

Wat op het oog een vrij kale dienst lijkt, is zoals hierboven reeds is uitgelegd in de praktijk erg ingewikkeld. De kwaliteit van een back-upservice hangt met name af van de gebruikte software, hardware en de manier waarop deze is ingericht. Maar van buitenaf lijken back-updiensten erg op elkaar, zeker voor de gemiddelde MKB’er. Men zal dus op andere gebieden moeten concurreren. Door persoonlijk contact of een goede helpdesk kan een back-upservice boven de grijze massa uitkomen. Zo bied EveryBackup een dienst waarmee ze binnen vier uur een kopie van een back-up op draagbare harde schijf door heel Nederland kan bezorgen. Ook de gebruikersvriendelijkheid van de software kan er voor zorgen dat men de concurrentie voor blijft.

Volgens Kalkhoven is de markt voor online back-ups een markt die vanwege de groei aan bandbreedte, zowel thuis als op kantoor, open is komen te liggen. “Naar mijn idee is een back-up altijd al een ondergeschoven kindje geweest”, aldus Klakhoven. “Met de huidige technieken en voorzieningen wordt het steeds eenvoudiger om een back-up te maken. Daarnaast speelt uiteraard ook de digitalisering van de complete economie een grote rol voor deze markt. Momenteel is duidelijk te zien dat er meerdere partijen zich richten op deze markt. Zeker de focus van grote partijen (Microsoft, KPN red.) in deze branche geeft mij een goed gevoel. Deze partijen stappen over het algemeen niet in een markt waarin ze geen toekomst verwachten.”


Geschreven door: Thijs Alink, HostWise.nl
Bron afbeelding:
www.everybackup.eu
Artikel geplaatst op: 27 juni  2007.

Download hier de PDF-versie van dit artikel. De PDF-versie van dit artikel heeft een "magazine-opmaak" en is gemakkelijker uit te printen dan de online versie. Bovendien bevat het artikel een test van de clientback-up van EveryBackup.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst


Deprecated: Function mysql_numrows() is deprecated in /home/hostwise.nl/public_html/backoffice/system/lib/class.database.php on line 100
Reactie plaatsen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Bericht